november 2018

donderdag 1 november 21.00  uur

Afbeeldingsresultaat voor katrien van overbeek

Singer-Songwriter Catherine (Katrien van Overbeek) presenteert haar eerste EP onder begeleiding van producer en muzikant Gil Lopez op gitaar. In een akoestische set zingt Katrien naast haar 4 eigen geschreven EP nummers ook 2 covers. Een mix van rustige tot meer up tempo pop met een folk randje.
vrij toegang
vrijdag 2 november café avond na het eetcafé
zaterdag 3 november verhuurd voor feestje
zondag 4 november Bob Color 17.00 uur
roots duo met zang en accordeon
aanvang 17.00 uur
,maandag 5 november  café open 22.00 uur
dinsdag 6 november kor en café 22.00 uur open
woensdag 7 november sliptong eten vanaf 18.30 uur
donderdag 8 november Leonie Jansen en friends

Leoni Jansen & friends in Edam

Leoni Jansen (zang, gitaren) heeft haar hele carrière lang liedjes en muzikanten verzameld. En uit die enorme verzameling stijlen en sferen heeft ze speciaal voor Edam een selectie gemaakt uit voornamelijk Americana en Keltische sferen.

Leoni neemt contrabassist Lucas Dols mee ( Room Eleven, Tinmen and the Telephone), Barbara Smit (backingvocals),

en zanger/ gitarist Jeroen Kramer ( Miljoenen Idioten, en o.a. Klokhuis), die met Leoni een paar beroemde duetten gaat zingen, waaronder Islands in the Stream en We’re going to Jackson.

Het gezelschap vormt een heerlijk geheel van snaren en stemmen dat alleen in Edam in deze samenstelling te horen zal zijn. Het wordt dus een unieke avond!

Leoni Jansen & friends in Edam

aanvang 21.00 uur
Afbeeldingsresultaat voor leonie jansen
vrijdag 9 november eetcafé met als vis van de dag vandaag Mosselen vanaf 18.30 uur
\zaterdag 10 november café avond
zondag 11 november de band Lemon 17.00 uur
 Afbeeldingsresultaat voor lemon amsterdam band
maandag 12 november café open 22.00 uur
dinsdag 13 november café open 22.090 uur na zangkoor
woensdag 14 november sliptong eten vanaf 18.30 uur
donderdag 15 november de Story of Billy Joël 21.00 uur
Maurits Fondse
Afbeeldingsresultaat voor maurits fondse billy joel

Maurits Fondse bezingt het turbulente leven van pianist en zanger Billy Joel. Aan de hand van zijn beroemde songs (en onbekendere parels) vertelt Fondse het levensverhaal van de straatjongen, geboren in The Bronx, opgegroeid op Long Island (‘Downeaster Alexa’), die een enorme haat-liefde verhouding had met de muziekindustrie (‘The Entertainer’). Daarnaast belicht Fondse zijn bijzondere, haast filosofische teksten (‘Summer Highland Falls’), zijn liefde voor New York (‘Say Goodbye to Hollywood’ – ‘New York State of Mind’), zijn optredens in Rusland tijdens de Koude Oorlog (‘Leningrad’), zijn vaderschap (‘Lullabye, Goodnight my Angel’) en uiteraard de relaties met de vele vrouwen in zijn leven (‘She’s Always a Woman’).

Met 150 miljoen verkochte platen en 33 top 40 hits is Billy Joel (nu 68 jaar) één van ’s werelds succesvolste artiesten aller tijden.

Pubieksreacties:
“Het was geweldig!”
“A co-worker just told me about your Billy Joel tribute which she saw last night and said was amazing”
“Tranen in mijn ogen … Maurits Fondse was in een woord ” FANTASTISCH! ”
“Heerlijk was ‘t”

Biografie: Maurits Fondse is een veelzijdig pianist, zanger en songwriter. Hij werkt als vaste pianist (en backing vocalist) voor FREEK DE JONGE en staat ook in 2017 met hem en de voorstelling KOFFERS in de theaters. In 2018 is er een reprise van DANSEN MET DE VIJAND, waar Maurits de muziek voor schreef en de pianist is in de voorstelling (4 Musical Award Nominaties). Daarnaast speelt hij met BRITTA MARIA en OLEG FATEEV in de voorstelling CHANSONS VAN SCHOONHEID EN TROOST.

vrijdag 16 november eetcafé vanaf 18.00 uur

Harmonie gerecht van de dag:
Spareribs met verse chili & knoflook-saus, salade & frieten – €12,50 –

Sate van kippendijen, geserveerd met vers gebakken kroepoek – 200 gram – €15,50 – 300 gram – €17,50 –

Elke week is er ook een vegetarische maaltijd , vraag hiernaar op de dag zelf – €15,50 –

Allen geserveerd met salade, frieten en bijpassend groente garnituur.

Deze week van de tap:
Vollenhoven Stout – Poesiat&Kater – 7,1%
Budels Bok – Budelse Brouwerij – 6,5%
Shared Parenthood – West Coast IPA – Poesiat&Kater – 6,5%
Muuke – New England Pale Ale – Poesiat&Kater – 5,7%

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.
Geen automatische alt-tekst beschikbaar.
Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst
Geen automatische alt-tekst beschikbaar.+
zaterdag 17 november is het café middag en avond open
zondag 18 november Volendam Pop – nieuwe band  van Sam Schilder
en Yordi Tuyp samen met twee Alkmaarse muzikanten.

The 4 blind princes (T4BP) is niet alleen een samenvoeging van de beste acts uit de jaren ‘90. Het is ook een samenvoeging van Alkmaar en Volendams finest muzikanten die samen de krachten hebben gebundeld om hun voorliefde voor de beste muziek uit de jaren ‘90  te vieren. Een avond T4BP staat garant voor feest, meezingen en dansen op de meest diverse platen uit deze tijd.

maandag 19 november café open 22.00 uur
dinsdag 20 november café open 22.00 uur na koor
woensdag 21 november sliptong eten
donderdag 22 november Boek en Café
Marita Mathijsen wordt geïnterviewd door Ben Visser

Marita Mathijsen vult een leemte met Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit. Een integrale biografie, de levensschets van kleinzoon Max van Lennep uit 1909 daargelaten, ontbrak tot nu toe. Mathijsen schreef haar hele academische leven over de nummer 1 van de Grote Drie uit het midden van de negentiende eeuw. (Daartoe rekent ze, behalve Van Lennep, ook Nicolaas Beets en A.L.G. Bosboom-Toussaint). Bij haar afscheid van de Universiteit van Amsterdam werd ter ere van haar een lezing naar hem vernoemd. Kortom, een biografie om naar uit te kijken. Maar ik ben niet onverdeeld enthousiast.

De Muttersuche van Jacob van Lennep

Het bepalende moment in het leven van Jacob van Lennep, de ‘rode draad’ in zijn bestaan, is volgens Mathijsen het verlies van zijn moeder toen hij veertien jaar oud was. Die vroege dood verklaart zijn levenslange ‘Muttersuche’, zich manifesterend in relaties met oudere vrouwen (hij trouwt met de tien jaar oudere Henrietta Röell), talloze verhoudingen en een aantal buitenechtelijke kinderen. Jacob was een rusteloze schuinsmarcheerder, een man die – getuige zijn dagboek van 1827 – nogal gebukt ging onder zijn libido: “O Heer! reinig mijn harte en zuiver mij van de onkuische gedachten en bewegingen, welke zoo gestadig in mij opkomen!” Vooral na een maaltijd voelde hij weleens de aandrang de ‘eenhandige zonde’ te begaan, te masturberen dus, en hij smeekte de allerhoogste die ‘kwade bewegingen door de algenoegzame kracht uwes geestes’ met wortel en tak uit te roeien.

Van Lennep zat toen nog midden in zijn ‘domper’-periode. In 1821 raakte hij, tot groot verdriet van zijn vader, in de ban van Willem Bilderdijk. De dichter des vaderlands geloofde in het absolutistische koningschap (God heeft de Oranjes op de troon gezet) en in de nietigheid van de mens, want die had niets in te brengen tegen zijn lotsbestemming. Alles was gepredestineerd. Bilderdijk verzamelde in Leiden een vriendenkring om zich heen, die zijn reactionaire gedachtengoed verder uitdroeg, met als opperdiscipel Isaac da Costa en zijn Bezwaren tegen den geest der eeuw. Van Lennep ontpopte zich in dat gezelschap tot een dichtende Somberman: “Geen waarom zij gevraagd. Wat nietige aardworm zal / Hier reed’nen vergen van den Schepper van ’t Heelal?”

Rond 1830, toen zijn godsdienstfanatisme had plaatsgemaakt voor ‘uiterlijke religiositeit’, leren we een heel andere Van Lennep kennen. Door zijn vriendschap met Gerrit van de Linde en de gebroeders Aart en Willem Veder – “drie jongens die schaterlachend door het leven gingen” – maakte de zwaarmoedige Bilderdijkiaan plaats voor de bon vivant. Van de Linde, in de literatuurgeschiedenis beter bekend als De Schoolmeester, moest in 1832 schielijk het land verlaten, nadat hij de vrouw van zijn hoogleraar bezwangerd had. Van Lennep zocht hem nog wel eens op in Londen, waar ze zich verkneukelden over de lokale prostituees. (“Om te maken dat een Engelsche hoer-vrouw onder het naijen een beetje leeft / Zou je er een andere onder moeten leggen die den hik heeft,” dichtte De Schoolmeester doodleuk). Van Lennep beleefde als dertiger een “tweede jeugd” met dit vriendenstel. Nadat hij uit Londen was teruggekeerd, ging hij er met de dochter van de buurvrouw vandoor, weg van Henrietta, in wie hij dus kennelijk toch niet zijn moeder gevonden had. Met deze Doortje Ringeling wilde hij de grote oversteek naar Engeland maken, De Schoolmeester achterna, maar zijn vader stak een stokje voor de amoureuze escapade. Vijftien jaar later, wanneer hij zijn zilveren bruiloft viert, dankt hij God nog steeds op zijn blote knieën dat “de spoortreinen nog niet in ons land bestonden, en er geen nachtbooten vertrokken.” Die bezinning weerhield hem er niet van nog verschillende affaires aan te knopen en twee buitenechtelijke kinderen te verwekken.

Afbeeldingsresultaat voor marita mathijsen
vrijdag 23 november eetcafé
zaterdag 24 november verhuurd voor feestavond
zondag 25 november tennesse studs – blue grass country roots band 17.00 uur
Afbeeldingsresultaat voor tennessee studs amsterdam
maandag 26 november het café is open van 22.00 tot 24.00 uur
dinsdag 27 november het café is na het zangkoor open van 22.00 tot 24.00 uur
woensdag 28 november We eten sliptongen
Afbeeldingsresultaat voor sliptongen edam
donderdag 29 november De Harmonie Pub Quiz 20.00 uur
vrijdag 30 november eetcafé
zaterdag 31 november cafe middag en avond open