Pub De Harmonie

Openingstijden

  • Maandag vanaf 22.00 uur
  • Dinsdag t/m vrijdag vanaf 15.00 uur
  • Zaterdag & zondag vanaf 14:00 uur

Historie

De Harmonie is een bruin café annex hotel-pension in de binnenstad van Edam.

Watervoorziening

Tot 1680 was De Harmonie een bedrijf dat schepen in de stad Edam voorzag van scheepsmaterialen en drinkwater. Voor dit doel was er een waterput onder de achterplaats van het café. De omvang van deze put, die nog geheel in tact is, is 6x6x5 meter en de put bevatte 70.000 liter water. Dit grondwater was zuiver genoeg om als drinkwater te dienen.

Pension

Na 1680 is het bedrijf een pension geworden. De  Franse schrijver Havard beschrijft in “Les Vlilles Mortes” in in zijn reisverslagen het pension, dat gedreven werd door drie oudere dames. Met treurnis beschrijft hij dat hij een jaar later weer langs liep en toen nog maar twee dames voor het raam aan de thee zag zitten. Een volgend jaar was er nog maar één.

Kroeg

Van 1850 tot 1960 is De Harmonie een kroeg geweest waar de arbeiders vrijdags hun loon uitbetaald kregen en het terstond voor het grootste deel weer opmaakten.

Engelse Sleutel

In 1940 is op de plaats van het café terras een slijterij gebouwd die in 1992 plaats maakte voor de uitbreiding van het pension. In de 20er jaren moest de toenmalige burgermeester Kalkoen het café meerdere malen ontruimen, wat hij eigenhandig deed met zijn koperen staf. Ook de vader van de vorige eigenaar had zijn eigen manier om de orde te handhaven. Met een “Engelse sleutel” stelde hij orde op zaken als dat nodig was. Vandaar de bijnaam “De Engelse sleutel” voor het café. Deze Engelse sleutel gaat nog steeds van eigenaar tot eigenaar als relikwie uit het verleden.